Kedves Látogató!
Nagyon jó cikket találtam: Ajánlom mindenki fiygelmébe:
http://www.femina.hu/egeszseg/a_cekla_3_aldasos_egeszsegugyi_hatasa
Ajánlok pár receptet is:
http://www.receptvarazs.hu/ceklas_receptek
És végül a cékla menü:
1.) Cékla leves
Hozzávalók:
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az előre meghámozott és lereszelt céklát, picit pirítjuk, és felöntjük vízzel. Mikor a cékla megfőtt, felöntjük tejföllel. Beletesszük a babérlevelet, fűszerezzük és savanyítjuk ízlés szerint.
2.) Céklás húsgolyók
Hozzávalók 15 golyóhoz:
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy közepes tepsit sütőpapírral bélelünk, félre tesszük.
A zöldhagymát és a céklát apró kockára vágva a darált húshoz keverjük, petrezselyemmel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy kellőképpen összeálljon a massza. Olívaolajjal lágyítunk a masszán, valamint megakadályozzuk,hogy a sütőben kiszáradjanak a kis céklás golyóbisok, majd kézzel kis golyókat formálunk a masszából.
Sütőbe tolva kb 25 percig sütjük (amíg aranybarna színű lesz a golyók felszíne). Tetszőleges körettel forrón tálaljuk.
3.) Fokhagymás és diós céklasaláta
Hozzávalók:
Elkészítése: 3 közepes nagyságú céklát kis lyukú (sajt) reszelőn nyersen kell lereszelni. Hozzáadunk 3 gerezd pépesre zúzott fokhagymát, kb. 5 dkg durvára vágott diót és 2 evőkanál majonézt. Kb. 1 óra alatt összeérik.
Pirítósra kenve is finom!
4.) Édes cékla befőtt
Hozzávalók:
Elkészítése:
A céklákat alaposan megmossuk, és egy fazékba téve felengedjük vízzel. Fedő alatt puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni, és meghámozzuk.
A meghámozott céklákat negyedeljük, és a negyedeket felkarikázzuk. (Ha kicsik a céklafejek, elég felkarikázni. ) A céklákhoz adjuk a cukrot, az ecetet, a tormát és a legvégén a Na-benzoátot. Alaposan összeforgatjuk.
Egy napra hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Megkóstoljuk, ha nem túl édes, nem túl ecetes, ízesíthetjük még. Alaposan kimosott, kiszárított üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
5.) Céklás-kakaós villámsüti
Hozzávalók:
Elkészítése:
A céklát nyersen, apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot és alaposan eldolgozzuk. Jöhet az olaj, a szódabikarbónás liszt, a kakaópor, végül a tejföl. Már így önmagában is elegendő szerintem. De nálam volt bontva meggy befőtt, így abból is dobáltam bele. Mivel a robotgéppel dolgoztam össze az egészet, így a meggy apróra darabolódott, de tehetitek bele egyben is bátran.
Sütőpapírral belelt tepsibe öntjük a tésztát és 180 fokos sütőbe tolva 30 perc alatt süssük készre. Nekem pont 30 perc kellett, de tűpróbával ellenőrizhetjük.